free image hosting

joi, 11 februarie 2010

Rolul vitaminelor in organism si importanta lor in dezvoltarea armonioasa a copiilor

Nevoile nutritionale ale copiilor difera in functie de varsta. Un copil creste ,,in salturi'', ceea ce se reflecta prin nevoi energetice diferite. Aportul alimentar adecvat asigura o crestere staturala si ponderala(adecvata) normala, evidentiata prin compararea parametrilor cresterii cu, curbele standard.
Alimentatia sanatoasa a copilului implica respectarea unor principii de baza si anume:
  • asigurarea unei varietati alimentare, ceea ce inseamna, consumul pe parcursul unei zile, de alimente din toate grupele si subgrupele alimentare;
  • asigurarea unei proportionalitati intre grupele si subgrupele alimentare, cu un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate, comparativ cu alimentele cu un continut crescut de grasimi si adaos de zahar;
  • consumul moderat al unor produse alimentare - cu grasimi saturate(unt, untura, carne grasa) si de zahar adaugat.
In zilele noastre, nutritia adecvata a copiilor este din ce in ce mai rar asigurata de alimentele consumate; acestea nu mai au acelasi continut bogat in nutrienti, iar conservarea si prepararea lor distruge chiar si vitaminele si mineralele pe care le mai contin. La acestea, se adauga expunerea copiilor la factorii nocivi din mediul inconjurator( poluarea mediului, lumina artificiala, medicamentele, stresul etc).
Dezechilibrele alimentare pot genera probleme foarte grave in dezvoltarea si cresterea copiilor si pot afecta sanatatea lor ca viitori adulti.
In acest sens este indicat sa se ofere copiilor un supliment alimentar ce contine un spectru complet de vitamine si minerale necesare pentru dezvoltarea lor armonioasa, pentru sanatatea lor fizica si mentala.
  • Vitamina A - este necesara pentru sanatatea ochilor, pentru dezvoltarea oaselor si combaterea infectiilor;
  • Vitaminele B1, B2, B6, si B12 - sunt indispensabile pentru sistemul imunitar, pentru functionarea normala a sistemului nervos si metabolism;
  • Vitaminele C si E - sunt antioxidanti puternici care protejeaza celulele in fata radicalilor liberi;
  • Zincul - este important in perioada copilariei pentru crestere si mentinerea unui sistem imunitar puternic;
  • Magneziul - mentine un ritm cardiac normal si constant;
  • Fierul - asigura transportul oxigenului la tesuturi;
  • Calciul - este necesar pentru formarea unor oase puternice si a unei danturi sanatoase;
  • Vitamina D - intervine in absortia si fixarea calciului in masa osoasa, ajutand la dezvoltarea si mentinerea unei structuri osoase si danturi sanatoase. De asemenea, participa la absortia si utilizarea eficienta a fosforului in organism. In general, organismul produce vitamina D atunci cand este expus la soare, insa copiii care petrec mai putin timp in aer liber si nu consuma cantitati suficiente de lactate au nevoie de fortificarea organismului cu vitamina D. Carenta vitaminei D poate duce chiar la rahitism.
P.S: ,,Sanatatea nu este totul, dar totul fara sanatate este nimic!,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu