free image hosting

luni, 15 februarie 2010

Cancerul mamar

Majoritatea cancerelor sunt numite dupa partea corpului pe care o afecteaza când se declanseaza. Cancerul mamar se dezvolta în tesutul sânului. El apare atât la femei, cât si la barbati în tesutul mamar, dar cancerul sânului la barbati este mai rar.In interiorul sânului se gasesc glandele care, dupa ce o femeie a nascut, produc si elibereaza laptele. Glandele ce produc laptele se numesc lobuli, iar tuburile care le leaga de mamelon se numesc ducte. Sânul însusi este format din lobuli, ducte si tesut gras, limfatic si conjunctiv (de legatura).Limfa este un fluid clar care contine celule ale sistemului imunitar. Transportul limfei catre ganglionii limfatici, care au marimea unui bob de mazare, se realizeaza prin vasele limfatice. Majoritatea ganglionilor limfatici ai sânului sunt localizati în axila. Acestia sunt numiti ganglioni axilari.Când celulele canceroase ajung în ganglionii limfatici, ele continua sa creasca si cauzeaza marirea acestor ganglioni. Daca celulele canceroase au atins acesti ganglioni, este foarte probabila împrastierea lor si în alte parti ale corpului.


Simptome,semne:

Cel mai comun semn de cancer de sân este aparitia unui nodul sau a unei tumori noi în sân. Când aceasta este nedureroasa, dura si neregulata, este foarte probabil sa fie cancer. Dar tumorile canceroase pot fi si rotunde, elastice si regulate. Exista totusi, în proportie de pâna la 10%, si paciente care au durere în sân, dar fara o masa tumorala palpabila. Ceea ce este important este ca atunci când apare ceva neobisnuit în sân sa va adresati medicului.

Alte semne ale cancerului de sân pot fi:


  • modificarile persistente ale sânului, precum: îngrosarea tegumentului (pielii), tumefactia unei parti a sânului, iritatia sau retractia tegumentului; ulceratia sânului;
  • durerea la nivelul mamelonului sau retractia acestuia;
  • eritemul (înrosirea), scarificarea sau eczematizarea mamelonului;
  • scurgerile sau secretiile mamelonare, diferite de laptele matern;
  • adenopatia axilara uni sau bilaterala;
  • adenopatia supraclaviculara;
  • edemul bratului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu