Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie).
Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul (chist ovarian functional). Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila
Chisturile ovariene functionale sunt de obicei inofensive, nu produc simptome si dispar fara tratament. Chisturile ovariene sunt descoperite de obicei in timpul unei examinari pelvine de rutina.
Cu cat chistul ovarian este mai mare cu atat este mai probabil ca el sa produca simptome.
Cand apar simptomele acestea se manifesta astfel:
- mictiuni (urinari) frecvente, daca chistul marit apasa pe vezica urinara
- dureri abdominale
-modificari ale ciclului menstrual
-crestere in greutare.
Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere, soc sau simptome provocate de hemoragie:
- durere pelvina severa, aparuta brusc
- greata si varsaturi
- lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc
- sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva.
Tratament initial
Tinand cont ca in mod normal chistul ovarian functional dispare fara tratament de-a lungul a 1-2 menstre, se recomanda o perioada de urmarire fara tratament (expectativa) pentru a se observa evolutia sa. Se recomanda o examinare pelvina dupa 1-2 luni pentru a se observa daca si-a schimbat dimensiunea.
Daca chistul ovarian nu se amelioreaza dupa 1-2 mentruatii, se recomanda mai multe teste pentru a se depista alte cauze ale maririi ovarine. Tratamentul la domiciliu poate ameliora simptomele in acest timp cu caldura locala sau antialgice (calmeaza durerea).
Tratament de intretinere
Chistul ovarian functional care dureaza de-a lungul a 2-3 cicluri menstruale, are un aspect anormal la ecografie, sau cauzeaza simptome necesita tratament medical sau chirurgical.
Se recomanda tratament cu anticonceptionale timp de cateva luni pentru a se observa daca simptomele se amelioreaza sau dispar.
Daca simptomele severe persista in ciuda tratamentului anticonceptional, se pot folosi agonisti ai eliberarii de gonadotropine (GnRH-agonisti) pentru a se scadea producerea de hormoni care stimuleaza secretia de ovule (deci nu este vorba despre un chist functional). Acestia scad si productia de estrogeni si progesteroni pana la un nivel de menopauza. Tratamentul cu agonisti de GnRH are efecte secundare semnificative si de aceea se administreaza doar cateva luni.
Extirparea chirurgicala a chistului (chistectomie) printr-o incizie mica (laparoscopie) se foloseste daca un chist ovarian functional dureros nu dispare cu tratament medicamentos. Daca la ecografie chistul are un aspect anormal sau daca exista si alti factori de risc pentru cancerul ovarian, se recomanda interventia chirurgicala printr-o incizie mai larga (laparotomie) in locul laparoscopiei.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Tratamentul la domiciliu ajuta la scaderea disconfortului produs de chistul ovarian.
Utilizarea caldurii locale, sticla cu apa incalzita, bai fierbinti, relaxeaza musculatura si reduc crampele.
Ceaiurile de plante ca menta, zmeura, mure pot alina tensiunea musculara si starile anxioase.
Se recomanda golirea vezicii urinare la fiecare senzatie de mictiune.
Se evita constipatia. Constipatia nu cauzeaza sau trateaza chistul ovarian dar poate preveni disconfortul pelvin.
Medicatia pentru controlul durerii consta in:
Acetaminofen cum sunt Tylenol sau Panadol
Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Ibuprofen
- Naproxen
- Ketoprofen
- Aspirina.
de exemplu eu nu am avut ciclu neregulat (venea lunar la aceeasi data), iar durerile abdominale pe care le aveam, erau inainte sa.mi vina ciclu,deci mereu ziceam ca sunt durerile dinaintea si dupa "perioada". asa ca fetelor, va sfatuiesc sa mergeti la un control ginecologic de rutina,o data la 2 luni..nu asteptati sa aveti alte probleme sa mergeti la control. sa nu fie prea tarziu! mai bine depistat din timp si vindecat cu tratament sau macar cu operatie laparascopic (daca este nevoie interventie chirurgicala) decat operatie clasica! fiind tinere nu cred ca va doriti cicatrice pe toata burta ;) asa ca nu mai asteptati, ganditi.va mai mult la sanatatea voastra
RăspundețiȘtergere