free image hosting

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar

Vine toamna,iarna si implicit apar virozele,pneumoniile,pe scurt racelile care ne fac sa ne inarmam cu baxuri de servetele de unica-folosinta, pastilute si alte produse pentru a combate acei virusi "rai".Va voi prezenta mai multe categorii de alimente si alte activitati pentru a-i combate pe "raufacatori".




Alimente bogate in vitamina C
Fructele (in special citricele) si legumele care contin vitamina C se afla in topul listei de “intaritoare” al sistemului imunitar. S-a constatat, in urma unor studii de specialitate, ca vitamina C ajuta la inmultirea globulelor albe si a anticorpilor. In acelasi timp, consumul de vitamina C stimuleaza cresterea nivelului de interferon (substanta a organismului dotata cu proprietati antivirale, anticanceroase si modulatoare ale functiei imunitare).
Cele mai bune surse de vitamina C sunt: lamaile, lamaile verzi, portocalele, grepfruit-ul, rosiile, cartofii, papaya, broccoli, varza de Bruzelles, coacazele, capsunele, conopida, spanacul, kiwi si pepenele gaben.
Alimente bogate in vitamina E
Vitamina E este un bun antioxidant si un puternic intaritor al sistemului imunitar. Aceasta stimuleaza producerea unor celule care au rolul de a distruge microbii, bacteriile si celulele canceroase.
Mai mult decat atat, s-a dovedit, in urma unui studiu facut la Institutul Harvard, ca persoanele care consuma suficienta vitamina E au cu 50% mai putine sanse de a se confrunta cu atacurile de inima.
Iata cateva dintre alimentele care contin vitamina E: seminte si ulei de floarea soarelui, porumb, soia, fructe oleaginoase, germeni de cereale, legume verzi, spanac, rosii, cereale.
Suplimente nutritive
Uleiul de peste este un supliment nutritiv excelent pentru intarirea sistemului imunitar, datorita continutului sau ridicat de acizi grasi (omega 3). Uleiul de peste se gaseste sub forma de capsule, la orice farmacie sau plafar si se elibereaza fara prescriptie medicala.
Beta caroten
Mananca morcovi! Acestia stimuleaza cresterea numarului de celule care lupta impotriva infectiilor, beta carotenul fiind un puternic antioxidant. Persoanele care consuma un morcov pe zi sunt mai ferite de bolile de inima si de cancer.
Zinc
Stridiile, cerealele, carnea de vita sau de curca, fasolea boabe – toate sunt alimente care contin zinc. Necesarul de zinc este de 11 mg/zi pentru barbati si 8 mg/zi pentru femei. Atentie insa, dozele excesive de zinc pot fi toxice, o doza de zinc sub forma de supliment mai mare de 100 mg/zi ducand la dublarea incidentei cancerului de prostata.
Sport
O persoana care face chiar si o ora de sport pe saptamana este o persoana cu un sistem imunitar mai puternic. Miscarea fizica are rolul de a fortifica organismul, asa ca indiferent ca faci jogging, mergi pe role, sari coarda sau dansezi, organismul ta va fi mult mai puternic si mai rezistent.
Igiena
Desi se spune ca un organism care ia contact cu anumiti virusi si bacterii este mult mai puternic si mai rezistent, in realitate este mai bine sa fi precaut si sa ai o igiena destul de riguroasa: fa-ti dus zilnic, spala-te pe maini de fiecare data cand atingi obiecte murdare, necunoscute sau cand vii de afara si neaparat inainte de a manca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu