free image hosting

miercuri, 1 septembrie 2010

Cancer


Cancerul apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinand prin urmare aparitia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneste diviziunea necontrolata au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formeaza tumora se pot desprinde celule care pot intra in circulatie insamantand alte zone, dand nastere unor tumori secundare - metastaze. Celulele tumorilor metastatice pastreaza tipul celulelor primare din tumorile de provenienta. De exemplu in tumorile maligne ale colonului pot apare metastaze in special in ficat. Aceste tumori metastatice hepatice trebuiesc diferentiate clar de tumorile primare hepatice situatie in care atitudinea terapeutica difera. De asemenea trebuie diferentiata o tumora metastatica osoasa in cazul cancerului de san de o tumoare osoasa primara. Sunt diferente importante care trebuiesc facute chiar intre tumori cu punct de plecare din acelasi organ, diferentele de prognostic si tratament fiind importante de la o forma la alta. Pentru aceasta diferentiere se vor face explorari ce vor permite stabilirea exacta e tipului de cancer in scopul abordarii terapeutice optime.




Cancer-Cauze
Cancerul este cea mai des intalnita maladie din trecut si din prezent.Datorita medicinei moderne,oamenii au o viata mai lunga si,intr-o anumita masura,aceasta justifica cresterea numarului de bolnavi de cancer din tarile vestice.
Desigur,unele forme de cancer sunt strans legate de modul de viata din vest. Cancerul datorat fumatului este rar in tarile din Lumea a Treia, insa este din ce in ce mai raspandit in tarile in care industria este dezvoltata, unde multi oameni fumeaza.
Cele mai frecvente forme de cancer ataca plamanii, intestinele, stomacul, pancreasul si sanii.In ciuda medicinei moderne, cancerul este raspunzator pentru 25% din decese in Anglia si Scotia in fiecare an.Cele mai des intalnite forme de cancer la copii si adolescenti sunt:leucemia, sarcomurile si cancerul de rinichi.Din fericirie acestea sunt rare, iar tratamentul destinat lor a fost imbunatatit foarte mult in ultimii ani.
Cauza principala a cancerului este inca neclara insa sunt recunoscute doua anormalitati fundamentale.Exista doi factori care ingreuneaza reperarea cancerului. In primul rand boala nu este supusa influentelor normale ce controleaza diviziunea celulara, in al doilea, organismul tolereaza prezenta cancerului fara sa-l respinga ca pe un intrus.
Factorii de madiu, cum ar fi poluarea chimica si expunerea la radiatii, cauzeaza unele forme de cancer, exista insa si alti factori ce il provoaca.De exemplu, unele cazuri de cancer pot fi produse de virusi ce afecteaza structura genetica interna a celulelor.
In alte cazuri, sistemul imunitar este de vina.S-ar parea ca celulele canceroase sunt produse constant in interiorul organismului, insa sunt distruse de obicei de catre sistemul imunitar.Din unele motive, acest sistem poate sa nu functioneze cum ar trebui, permitand inmultirea celulelor canceroase.Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dietele bogate in fructe si legume pot proteja corpul impotriva cancerului.Se pare ca o dieta adecvata intareste sistemul imunitar, care distruge rapid celulele canceroase. fy892y4589yyyy
Unele forme de cancer sunt datorate substantelor toxice.Spre exemplu, gudronul infiltrat in pielea unui animal de laborator i-a provocat cancerul pielii.
Aceste substante chimice pot afecta structura genetica a unei celule, transformand-o intr-una canceroasa.Un mare numar de experimente ce au identificat substantele chimice provocatoare de cancer au fost efectuate pe animale. Cea mai cunoscuta substanta cancerigena este fumul proveni din tutun.
Radiatiile, de asemenea, afecteaza materialul genetic al unei celule – radiatiile create in urma bombei atomice in Japonia, in 1945, cauzeaza multe forme de cancer, unele declansandu-se abia dupa 10 – 20 de ani de la expunerea la acestea.
Cancer-Diagnostic
Nu in toate cazurile cancerul este fatal. Tratamentul pentru cancer a fost imbunatatit enorm in ultima vreme si mii de oameni sunt vindecati in fiecare an. Totusi un cancer mai putin extins este mult mai usor de tratat decat unul mai raspandit. In concluzie, diagnosticarea timpurie este vitala, fiind ajutata de declararea prompta a primelor simptome doctorului. Daca acesta considera ca ar fi vorba de cancer, acest fapt va fi confirmat de catre specialisti, care vor prelua cazul. Diagnosticul va fi intai confirmat. Acesta se determina cu ajutorul razelor Xsi a testelor de scanare pentru a descoperi prezenta unei umflaturi in interiorul organismului. O parte a zonei afectate de cancer se examineaza la microscop. Aceasta procedura poate fi efectuata fie prin biopsie,fie prin examinare citostatica.



Sursa:referatele.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu